mandag 1. desember 2008

Glogster

Jeg har "Glogget"! Jeg synes dette var enkelt å utføre og med klar appell til alle som synes det er gøy med noe annerledes. Tror dette vil bli populært hos elever som søker en annen utforming på presentasjoner og framlegg i klasse. Denne skal prøves ut i klassen ved neste prosjekt.

fredag 28. november 2008

"Gode datakunnskaper"

Da jeg startet i ny jobb tidligere i høst ble jeg overrasket over hvor lite bevisst satsing denne skolen hadde hatt på it. På foreldremøtet i 8.klasse fortalte jeg litt om hva jeg tenker om bruk av digitale verktøy i klasserommet. Dette ble (naturligvis) positivt mottatt, men foreldrene mente også at dette ville absolutt ikke være noe problem fordi "ungene er jo så gode på data". Med tidligere erfaringer i bakhodet startet spørrerunden på mer spesifikke temaer. Ikke overraskende er svaret at de er gode til å spille.

Tiden i høst har gått med til basics som
  • sende vedlegg i e-post
  • lagre Open Office dokumenter slik at de kan åpnes i et Microsoft-program
  • logge seg inn og ut av Itslearning
  • lagre dokumenter på itslearning
  • Diverse andre nyttige verktøy på Itslearning
  • delta i diskusjonsforum
  • lage PowerPoint-presentasjoner/Impress med diverse stæsj

Diskusjonsforumet på Itslearning er meget populært. De fleste elevene har gjort det til en daglig rutine å sjekke ITL hver dag, og nye innlegg finnes daglig på de mange diskusjonene som finnes. I klassen diskuteres alt fra tro &tvil, å være tenåring, hvordan holde fremlegg i klassen, boktips og tabber&flauser. Mye av klassens sosiale liv foregår der. Heldigvis. Vi har funnet en kanal der folk kan treffes, selv om de bor spredt i hele distriktet. Dessuten er mange av de stille elevene på banen, de som ikke tør å si så mye i en tradisjonell klassesituasjon.

Tiden er nå kommet til å snuse på Excel. For å kartlegge forkunnskapene til elevene har de fått følgende spørsmål under elevsamtalene med meg: Hva kan du i Excel? Det tok ikke lang tid før spørsmålet ble endret til "Har du hørt om Excel?"

tirsdag 25. november 2008

IKT-konferanse til begjær

Å bli inspirert er en ting, å ha økonomi til å gjennomføre ønskene en ganske annen...
På gamlejobben (fram til vår-08) ble det satset stort på IT. Etter å ha vært lykkelig prøvekanin i noen måneder ble klasserommet mitt velsignet med Smartboard, 12 laptop'er (1:2) og 2 stasjonærePcer, og dessuten satsing for hle skolen.Det la grunnlaget for min bruk av IKT i klassrommet. Mitt nåværende problem er av en ganske annen art: Den komplette mangel på IKT-tilrettelegging...
Dvs. jeg har ingen smartboard, ingen projektor, ei heller Pc til elevene. Det kjennes som å bevege seg 100 år tilbake i tid og er meget frustrerende.

Det jeg derimot har er itslearning til alle elevene og et datarom med 30 PCer i nærheten. Det setter en del begrensninger for bruken av IKT i læringen. Kritt er IKKE det samme som SmartBoard. Men en intens lobbyvirksomhet de siste 4 mnd har resultert i at innkjøp av digitale tavler snart blir vedtatt inn i 2009-budsjettet. Det er derimot en viss uenighet om hva slags digital tavle som skal kjøpes inn. Selv er jeg en ihuga tilhenger av SMARTboard.

Jeg mener at den er best tilrettelagt for bruk i grunnskolen med sin fildeling via smartskolen, alle komponentene i programmet SmartNotebook og brukergrensesnittet. Jeg mener dessuten at tavle i kombinasjon med web 2.0 og LMS kan erstatte lærebøker i mange fag. Dessuten har man ikke spesielle behov for annet AV-utstyr i klasserommet, noe som er av vensentlig økonomisk betydning.

Hvilken digital tavle ville du ha valgt, og hvorfor?

mandag 24. november 2008

Take off!

En blogg kan brukes til så mangt. Etter å ha vært på kurs hele dagen ble jeg inspirert til å starte en lærer-blogg, med fokus på hvordan man kan bruke ulike digitale plattformer i undervisningen. Som lærer i ungdomsskolen mener jeg at det er viss begrensinger på hvilke web 2.0 løsninger som kan brukes i e-læringen. Noen elever har fritt spillerom hjemmefra til å kunne gjøre hva som helst på nett, andre har foreldre med streng oversikt og full kontroll. Dessuten er det ikke helt uproblematisk å legge ut all slags informasjon på nettet. Hvordan kan jeg som lærer bruke web 2.0 på en trygg måte for elevene og sikre foreldrenes velsignelse i arbeidet? Hvordan kan jeg best mulig legge til rette for kritisk bruk av nettet, en holdning det er mangelvare av hos mange ungdommer.

Håpet er at bloggen kan være interaktiv, at andre lærere kan komme med gode innspill og tips!