fredag 28. november 2008

"Gode datakunnskaper"

Da jeg startet i ny jobb tidligere i høst ble jeg overrasket over hvor lite bevisst satsing denne skolen hadde hatt på it. På foreldremøtet i 8.klasse fortalte jeg litt om hva jeg tenker om bruk av digitale verktøy i klasserommet. Dette ble (naturligvis) positivt mottatt, men foreldrene mente også at dette ville absolutt ikke være noe problem fordi "ungene er jo så gode på data". Med tidligere erfaringer i bakhodet startet spørrerunden på mer spesifikke temaer. Ikke overraskende er svaret at de er gode til å spille.

Tiden i høst har gått med til basics som
  • sende vedlegg i e-post
  • lagre Open Office dokumenter slik at de kan åpnes i et Microsoft-program
  • logge seg inn og ut av Itslearning
  • lagre dokumenter på itslearning
  • Diverse andre nyttige verktøy på Itslearning
  • delta i diskusjonsforum
  • lage PowerPoint-presentasjoner/Impress med diverse stæsj

Diskusjonsforumet på Itslearning er meget populært. De fleste elevene har gjort det til en daglig rutine å sjekke ITL hver dag, og nye innlegg finnes daglig på de mange diskusjonene som finnes. I klassen diskuteres alt fra tro &tvil, å være tenåring, hvordan holde fremlegg i klassen, boktips og tabber&flauser. Mye av klassens sosiale liv foregår der. Heldigvis. Vi har funnet en kanal der folk kan treffes, selv om de bor spredt i hele distriktet. Dessuten er mange av de stille elevene på banen, de som ikke tør å si så mye i en tradisjonell klassesituasjon.

Tiden er nå kommet til å snuse på Excel. For å kartlegge forkunnskapene til elevene har de fått følgende spørsmål under elevsamtalene med meg: Hva kan du i Excel? Det tok ikke lang tid før spørsmålet ble endret til "Har du hørt om Excel?"

Ingen kommentarer: